Αναζήτηση

Desert Drive

του Πάνου Ράπτη


Τον καιρό του εγκλεισμού λόγω covid, φοβηθήκαμε ότι δεν θα ξαναβγούμε από το σπίτι. Ακόμα και τώρα δεν ξέρουμε πως και με ποιο τρόπο θα ξαναγίνουν τα μεγάλα ταξίδια. Αυτά που τα δουλεύεις χρόνια στο μυαλό και γίνονται κίνητρο για να συνεχίσεις να κολυμπάς. Ειδικά τα ατελείωτα road trip στις ΗΠΑ είναι ένα τέτοιο όνειρο.Μπορεί τα όνειρα μας να έχουν μπολιαστεί από τους τόνους ταινιών, μουσικής και λογοτεχνίας που έχουμε καταναλώσει. Μπορεί τα τεράστια ταξίδια με ΙΧ, που υπήρξαν αληθινά σύμβολα ελευθερίας πριν μερικές δεκαετίες να γίνουν σύντομα μακρινή ανάμνηση και να αντιμετωπίζονται σαν τελείως πασσέ, όταν παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την μείωση των ρύπων.
Αλλά μέχρι τότε, ακόμα και από ένα διαμέρισμα κάπου στην Αθήνα θα ονειρευόμαστε τα ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν και άλλα τόσα που δεν θα γίνουν ποτέ.

Ξεκινώντας κάπου από το LA με Ezra Furman, τρως πολύ κίνηση, αλλά δεν έχει σημασία. Σε λίγο θα είσαι στο Orange County και θα ακούς τους Ought και θα χαζεύεις τον απέραντο ουρανό.


Ακούγοντας Silver Jews και Giant Sand φτάνεις στο Palm Springs. Εκεί θα αράξεις λίγο με Los Super Elegantes και Rolling Blackout Fever.

Οι θερμοκρασίες θα ανέβουν καθώς θα κατευθυνθείς προς το Joshua Park και θα πλησιάσουν στο Boiling Point.

Λίγο πριν την Yukka Valley θα αράξεις σε μια μεξικάνικη καντίνα, οπού συχνάζουν εργάτες γης, ακούγοντας Gouadalupe Plata.


Πίσω στο δρόμο με Gun Club να παίζει δυνατά.


Όσο προχωράς βαθύτερα στην έρημο, είναι απαραίτητο να κρυφτείς από τον ήλιο και αρχίζουν σιγά σιγά οι ψυχεδελικές εμπειρίες με τους Sexwitch. Φτάνεις στην ξακουστή Death Valley και μετά στρίβεις για να διασχίσεις την Mojave.


Σε ένα μπαρ στην μέση της ερήμου θα αρχίσεις να αναζητάς το υπερβατικό μαζί με τους 16 horsepower και τα φαντάσματα του δρόμου με την Lucinda.


Στο Integraton θα βρείς κάτι χίπηδες που ψάχνουν εξωγήινους και ενεργειακά πεδία και θα θυμηθείς την ιέρεια Stevie Nicks.


Σε ένα καταυλισμό αυτόχθονων θα τους πεις ότι είσαι άθεος και θα σου πουν να ακουλουθήσεις τα βέλη. Στην νυχτερινή οδήγηση στην έρημο δεν γίνεται παρα να ακούγεται ο Ry Cooder αλλά και ο Rustin Man.


Συνεχίζεις την περιπλάνηση προς τα βόρεια με τους Lankum και όταν φτάνεις στα χιονισμένα βουνά αναρωτιέσαι αν θα δείς κάποιο Caribou.


Και με τη Neko Case τελειώνει αυτό το ταξίδι και σκέφτεσαι ότι ούτε καν μέχρι την Αριζόνα δεν έφτασες.

Σημείωση: οι πραγματικοί χρόνοι είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι αλλά συμπιέστηκαν. Για πραγματική εκτίμηση, εμπιστεύσου το google maps.

https://www.mixcloud.com/panos-raptis/desert-drive/


Ezra Furman - Driving Down to LA

Ought -Beautiful Blue Sky

Silver Jews - Transylvania Blues

Giant Sand - Thin Line Man

Los Super ELegantes - Solar Day

Rolling Blackouts Coast Fever - French Press

The Soundcarriers - Boiling POint

Guadalupe Plata - Corralera del Verano

The Gun Club - Fire Spirit

GOAT - Hide from the Sun

Sexwitch - Ha Howa Ha Howa

The Last Drive - Death Valley

Marty Stuart - Mojave

16 Horsepower - Heel on the Shovel

Lucinda Williams - The Ghosts of Highway 20

Fleetwood Mac - Rhiannon

Dandy Warhols - Godless

Bill Callahan - Ride my Arrow

Ry Cooder - Paris, Texas

Rustin Man - Vanishing Heart

Lankum - The Wild Rover

Pixies - Caribou

Neko Case - Hell-on