Αναζήτηση

There but for the grace of God go IΛέγεται ότι όταν ο John Bradford (1510–1555), προτεστάντης μεταρρυθμιστής, φυλακισμένος από την βασίλισσα Mary I (Mary Tudor, γνωστή και ως Bloody Mary) στον Πύργο του Λονδίνου, είδε άλλους φυλακισμένους να οδηγούνται για εκτέλεση, αναφώνησε: «There but for the grace of God, goes John Bradford», εκφράζοντας έτσι τη συμπόνια του αλλά και την πεποίθηση ότι χάρη στη θεία εύνοια δεν είναι στη θέση τους. Παρότι η θεία εύνοια δεν κράτησε και πολύ - ίσα ίσα θα λέγαμε ότι η τύχη των φυλακισμένων ήταν καλύτερη από αυτή του Bradford, καθώς η Mary διέταξε να καεί στην πυρά - η φράση που αποδίδεται στον μεταρρυθμιστή επιβιώνει μέσα στους αιώνες. Με το σινγκλ There but for the grace of God, go Ι (1979, RCA Victor) οι Machine, μια αμερικάνικη ντίσκο φανκ μπάντα που της άρεσαν τα message songs, δηλώνουν ότι συμπάσχουν με τη νεαρή κοπέλα που επέλεξε, στα δεκαέξι της, να το σκάσει από το σπίτι με έναν τύπο που γνώρισε στον δρόμο, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες τω γονιών της για το αντίθετο: με το που γεννήθηκε, έφυγαν από το Bronx ακριβώς για να τη μεγαλώσουν σε ένα μέρος «with no blacks, no Jews and no gays». Το κομμάτι κλείνει με το ηθικό δίδαγμα: "too much love is worse than none at all".

Σίγουρα ο κανόνας αυτός δεν μπορεί να εφαρμοστεί αναλόγως και στην περίπτωση της θείας εύνοιας. "Too much grace is always better than none at all" θα έλεγε μάλλον ο Bradford και οι απανταχού φυλακισμένοι, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

υ.γ: Για την ιστορία, το τραγούδι το έχουν διασκευάσει οι Gories (Outta Here, 1992, Crypt Records), από όπου και το μάθαμε.


 

#JohnBradford #BloodyMary #Machine #Gories #CryptRecords